40.000 auto’s met valse platen

Criminelen beschikken over drukpersen en blanco kentekenplaten om zelf valse kentekens te produceren. In Nederland rijden daardoor circa 40.000 auto’s rond met valse platen. De overheid loopt bovendien jaarlijks 44 miljoen euro aan belastinginkomsten mis aan duizenden valse platen die worden gemaakt.

30.000

Dat blijkt uit een bericht van RTL Nieuws, dat beschikt over een politierapport uit 2013. Volgens dat rapport zouden sinds 2001 bij kentekenplaatfabrikanten zestig inbraken zijn gepleegd. Bijna 30.000 blanco kentekens zouden daarbij zijn gestolen.

Tankbeurt

Zo worden nietsvermoedende automobilisten opgezadeld met verkeersovertredingen die zij niet hebben gepleegd. Van alle gevallen van doorrijden na een tankbeurt, gebeurt dat volgens RTL in 28 procent door automobilisten met een vals kenteken. Dat komt neer op 10.000 gevallen per jaar. De schade wordt geraamd op 2 miljoen euro per jaar.

Popnagels

In 2000 is het systeem Gecontroleerde Afgifte en Inname Kentekenplaten (GAIK) geïntroduceerd maar dat is niet afdoende gebleken. Er is nu een initiatief van de autobranche om de kentekenplaten op een betere manier te bevestigen, met popnagels. Ook zijn er plannen om een beveiligingschip in de plaat te verwerken, maar dat is een heel dure operatie en de privacy-aspecten zijn nog niet goed in kaart gebracht.