4050 kilo: Drie keer is scheepsrecht

Wout van K. biedt zich nu voor de derde keer aan als getuige, ditmaal gaat het all the way. Hij legt verklaringen af in de Amsterdamse rechtbankbunker bij de rechter-commissaris over de zeesleper Otton, die in 2003 gepakt is met 4050 kilo cocaïne. M. P., Thom B. en Rens W. zouden dit vrachtje hebben opgetuigd. Van K. is al in 2002 op naam verklaringen gaan afleggen tegen M. P. en Thom B. Hij zegt in 2002 – op naam – dat hij ‘met deze verklaring wil bewerkstelligen dat ik een deal kan sluiten met het Openbaar Ministerie en zodoende alles achter me kan laten en een nieuw leven kan beginnen. Ik ben nu mijn leven niet zeker.’

 

In juli 2002 voelt Van K. zich dus kennelijk niet meer onschendbaar zoals daarvoor. Hij heeft een conflict met Thom B. over onroerend goed in Spanje. Van K. zegt dat hij ‘geldzaken verzorgde voor B.’ Maar deze zegt dat Van K. hem heeft opgelicht.

Van K. zegt in de verklaring uit juli 2002: ‘Tom doet zich voor als een nette aardige kerel, maar achteraf is het een ordinaire importeur van cocaïne en geeft hij leiding aan een criminele organisatie en investeert in xtc-laboratoria. (…) Ook weet ik dat hij en zijn partner M. verantwoordelijk zijn voor diverse geweldplegingen en liquidaties.’

Dat zijn behoorlijke aantijgingen maar kennelijk voor de politie geen reden om met deze, toch niet anonieme, verklaring iets concreets te gaan doen tegen B. en P. Opvallend genoeg zegt Van K. in die verklaring niets over de Otton, die een jaar later, in augustus 2003 zal worden onderschept.

Tegen het einde van 2003 is Van K. nog steeds zijn leven niet zeker. Hij voelt zich zo in het nauw dat hij aanbiedt aan om verklaringen af te leggen over de bedreiging tegen Koos Plooij. De Joegoslaaf Sreten J. zou hem naar het leven staan. J. zou ook de moorden op Sam Klepper en Jan Femer hebben laten plegen. Hij legt hierover verklaringen af.

Er ontstaat ruzie over binnen het Openbaar Ministerie over zijn rol als getuige. Het Amsterdamse parket, en vooral officier van justitie Fred Teeven, maar ook politiechef Joop van Riessen willen een deal maken met Van K.

Maar de minister van Justitie en het toenmalig hoofd van het College van Procureurs-generaal Joan de Wijkerslooth zijn tegen.

In een brief aan het Amsterdams parket schrijft het College:

‘Het College heeft ernstige twijfels over het waarheidsgehalte van cruciale delen van de verklaringen van de getuige. De getuige is, blijkens het adves van de officier getuigenbescherming, gokverslaafd en cocaïnegebruiker. Er zijn vraagtekens te plaatsen bij de beweegredenen van de getuige om te verklaren. Deze zou dan ook heel goed in persoonlijk gewin te vinden kunnen zijn.’

En bovendien, schrijft het College, hij kwam pas met verhalen over de dreiging op Plooij toen er in de media over was bericht.

Getuige af dus.

En nu komt hij toch weer opdraven om tegen Thom B. en M. P. te getuigen. Wederom in een Amsterdamse zaak.

In 2009 zit hij plotseling weer op een politiebureau op naam zijn verhaal te doen, nu wel over de Otton en de 4050 kilo. Ook bijzonder: ditmaal praat hij niet over een deal.

(wordt vervolgd)

Lees ook:

Wout van K. getuige tegen M. P.

4050 kilo: Antwerp Ship Repair en 020

De “bedrijvendokter”, de coke en M. P.

4050 Kilo: Stoeien met de miljoenen

4050 kilo: M. P. en zeesleper Otton

Witwasser M. P. moet zitten

Parool: ‘OM moet zich schamen voor onderzoek’