42 jaar onterecht in de gevangenis

Vorige week werd Gerald Manning na 42 jaar detentie vrijgelaten. Vanaf zijn zeventiende had hij onterecht vast gezeten voor verkrachting en moord. Zijn veroordeling tot levenslang in 1977 was gebaseerd op enkel zijn bekentenis, die werd afgelegd nadat de tiener 33 uur achter elkaar was verhoord – zonder bijzijn van een advocaat. 

Het is het zoveelste geval in de VS van iemand die jaren lang onterecht achter de tralies heeft gezeten. Ook in deze zaak had het Innocence Project een belangrijke aandeel in het vrij komen van de gevangene. Naast het slechte politieonderzoek speelde ook ontlastend dna een belangrijke rol bij de vrijlating van de onschuldige Manning.

Opvallend

Opvallend genoeg speelde ook de dochter van het slachtoffer een belangrijke rol in de vrijlating van Manning (foto boven). Deze Rhondalynn Harris, wier moeder Vonda werd verkracht en vermoord, verdiepte zich in de rechtszaak tegen Gerald Manning en kwam tot de conclusie dat hij niet de dader kon zijn geweest. ‘De transcripties van de rechtszitting lazen als een filmscript. Ik las het in één adem uit. Voor mij was het toen duidelijk: Manning heeft niet mijn moeder vermoord’ zei Harris tegen de media.

Charles Manning ervaart nu voor het eerst hoe het is om op volwassen leeftijd vrij te zijn.

Rhondalynn Harris was nog geen jaar oud toen haar moeder om het leven werd gebracht. De familie overweegt een verzoek in te dienen om de zaak te heropenen, zodat de dader alsnog gevonden kan worden.

Hier nog enkele andere zaken van mensen die onterecht werden veroordeeld:

Man vrijgesproken van moord uit 1991 (VIDEO)

Vrouw zit onterecht 16 jaar vast

Man zit onterecht 23 jaar achter de tralies

Onterecht tot levenslang veroordeelde man vrij