Premier Bulgarije vangt 4,2 ton hasj

Bulgarije doet alle moeite om het aura van maffia-land af te schudden. Premier Boiko Borissov lijkt zich de afgelopen maanden persoonlijk te hebben bemoeid met de opsporing, althans in de publiciteit. Nu is dit weekend aan de grens met Roemenië 4,2 ton hasj in beslag genomen. En Borissov (midden, wit shirt) kwam de handel persoonlijk even keuren.

De waarde zou meer dan 40 miljoen euro belopen. Bestemming van de zending was België. Douaniers hadden de drugs aan de grensovergang Widin an der Donau in een vrachtwagen ontdekt. Drie mensen, die de drugs vervoerden, zijn gearresteerd.

De Zwarte Zee is een route voor doorvoer van drugs. Schepen dumpen pakketten op volle waarna die door kleine scheepjes aan land worden gebracht en vervolgens voeren vrachtwagens de handel verder Europa in.

Bulgarije en Roemenië zijn sinds 2007 lidstaten van de EU en wil bovendien lid worden van de Schengen-zone, waarin personen en goederen zonder grenscontrole kunnen doorreizen. Het land wil graag tot de zone toetreden.

Bulgarije is een land met een lange traditie van georganiseerde criminaliteit. Tijdens het communistische regime was de geheime dienst al actief in drugs- en sigarettenhandel.