431 jaar cel voor ontvoerder Garrido

Philip Garrido, die in 1991 een 11-jarig meisje ontvoerde, haar 18 jaar gevangen hield en twee kinderen bij haar verwekte, is veroordeeld tot 431 jaar celstraf. Zijn vrouw kreeg 36 jaar. Garrido ontvoerde het kind, Jaycee Lee Dugard in 1991 vlak bij haar huis in South Lake Tahoo in de staat Californie. Hij sloot haar op in een schuurtje in zijn achtertuin, waar ze al die jaren verbleef met de kinderen die ze van de ontvoerder kreeg. Video na de break.

Garrido was een bekende zedendelinquent. Hij had al eerder vastgezeten voor verkrachting en ontvoering van een 25-jarige vrouw. Die wist te ontsnappen en de politie te alarmeren. Ondanks die eerdere veroordeling werd Garrido nauwelijks in de gaten gehouden door de autoriteiten en kwam hij ook niet in beeld als verdachte toen Jaycee Lee verdween.

Na jaren van eenzame opsluiting, werd Garrido onvoorzichtiger. Hij nam Jaycee Lee af en toe mee naar buiten. Hij liep tegen de lamp toen hij de -inmiddels jonge vrouw- meenam naar een gesprek met zijn reclasseringsambtenaar en haar voorstelde als zijn dochter. De ambtenaar rook onraad want ze had nooit eerder gehoord dat Garrido een kind had en die ook niet bij huisbezoeken aangetroffen. Ze vroeg aan de vrouw wie ze werkelijk was en die vertelde toen dat ze de ontvoerde Jaycee Lee Dugard was.  

De zaak vertoont overeenkomsten met die van de Oostenrijkers Wolfgang Priklopil, die Natascha Kamphues ontvoerde en  ‘horrorvader’ Josef Fritzl (73) , die zijn eigen dochter Elisabeth 24 jaar lang heeft opgesloten, als sexslavin misbruikte en zeven kinderen bij haar verwerkte.