4,4 mio vermogen gepakt in wietonderzoek

In een onderzoek naar georganiseerde wietteelt en witwassen heeft het Openbaar Minsterie in Noord-Nederland ter waarde van 4,4 miljoen euro aan vermogen in beslaggenomen. Dat schrijft het Dagblad van het Noorden.

Record

Er werden bij invallen tonnen aan euro’s en goudstaven in kluizen onder de grond gevonden, alsmede snelle boten en dure auto’s. Het wietonderzoek Arville is daarmee recordhouder: nog nooit werden zo veel geld en goederen afgenomen van verdachten bij een strafrechtelijk onderzoek in Groningen, Drenthe of Friesland. Er ligt beslag op nog eens 6,6 miljoen euro aan vermogen. Twintig verdachten zijn aangehouden, die zijn inmiddels weer op vrije voeten. Wanneer de zaak voor de rechtbank dient, is nog niet duidelijk omdat het onderzoek nog loopt.

Uitgaven

Het omvangrijke onderzoek begon in het najaar van 2013 naar aanleiding van een buitensporig uitgavenpatroon van twee mannen uit Leeuwarden, dat volgens justitie niet strookte met hun inkomsten. In mei 2014 kwam het tot invallen in Assen, Gasteren en Leeuwarden en werd een wietkwekerij ontdekt.

Compartimenten

In Assen nam de politie een Aston Martin van 380.000 euro in beslag bij een garagebedrijf. In de maanden na de invallen zocht de politie op meerdere plekken in Friesland naar kluizen met geld. Die werden met behulp van speciale apparatuur van de landmacht diep in de grond in speciale, verborgen compartimenten aangetroffen.