4,5 jaar voor heling kunst en bezit xtc en hasj

Een 61-jarige man uit Lelystad is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar voor heling van een aantal kostbare schilderijen en het in bezit hebben van 25.000 xtc-pillen en 18 kilo hasj. De schilderijen waren in 1999 gestolen wij een woningoverval op een bejaarde vrouw in Bilthoven. Een van de werken werd in januari 2012 aangeboden bij een veilinghuis, die de politie inlichtte over de aangeboden kunst.

 

De politie kwam er al snel achter dat het om een van de schilderijen ging die gestolen waren wij de woningoverval in 1999 in Bilthoven. Bij de overval zijn toentertijd zeven werken gestolen van onder meer Jan Steen, Ruysdaal, Van Gooyen en De Momper.

Het onderzoek van de politie richtte zich op de aanbieder van het kunstwerk. Deze medeverdachte werd aangehouden en hij verklaarde dat de rest van de schilderijen bij een andere verdachte thuis waren. Op 18 april 2012 is de woning van verdachte doorzocht, waarbij de schilderijen van S. Ruysdael, Jan Steen, Joos de Momper en Jan van Goyen door verdachte werden overhandigd. Het bleek te gaan om de schilderijen die op 31 oktober 1999 waren gestolen van de bejaarde vrouw uit Bilthoven.

Tevens werden er 25.000 xtc-pillen en 18 kilo hasj gevonden in de woning van de 61-jarige man uit Lelystad, die volgens de rechtbank al een fors strafblad had. Hij is veroordeeld tot 4,5 jaar cel voor de heling van kunst en bezit van xtc en hasj.