4,5 jaar voor zwakbegaafde coke-smokkelaar

De rechtbank Breda heeft vrijdag een 20-jarige jongen uit Schiedam veroordeeld tot een celstraf van 4,5 jaar voor cocaïnesmokkel. In zijn bestelbus werd in december 2016 langs de A16 bijna 400 kilo cocaïne aangetroffen. De officier van justitie had een gevangenisstraf van 8 jaar geëist.

Grenscontrole

Op 3 december was er een controle bij de grensovergang Hazeldonk op de A16 richting Antwerpen. Een medeweerker van de Koninklijke Marechaussee zag in de bestelbus een groot aantal boodschappentassen met daarin in totaal 200 pakketten cocaïne. In een verborgen ruimte in de bestelbus zaten nog eens 200 pakketten.

Makkelijk beïnvloedbaar

De straf valt lager uit dan de geëiste 8 jaar omdat de rechtbank rekening houdt met de jonge leeftijd en zwakbegaafdheid van de verdachte. De rechtbank stelt dat er sprake is van ‘beperkt cognitief vermogen’ en sluit niet uit dat de jongen makkelijk beïnvloedbaar is. De rechtbank denkt dat onbekende anderen daar misbruik van hebben gemaakt.

Er is nog enige tijd onderzoek gedaan naar de eigenaars van de zending drugs maar dat heeft geen dagvaarding van andere verdachten opgeleverd.

In januari is bij een controle bij Hazeldonk 4.000 kilo gepakt.