45 mio bij banken weggesluisd

Politie en justitie hebben maandag zes kopstukken van een criminele organisatie aangehouden, die via een gat in het internetsysteem voor de aan- en verkoop van opties 45 miljoen euro hadden verduisterd van ABN-Amro en de Rabobank. Dat blijkt uit een uitzending van Nieuwsuur. De informatie komt van de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland. Banken hebben het grootste deel van het geld al terig, een miljoen is nog zoek.

De fraide draaide om een gat in het beleggingssyteem via internet bij de twee banken. De aankoop van opties via internet wordt pas na enige tijd afgerekend. Voordat de bank kon afrekenen waren de opties al doorverkocht en was de opbrengst naar diverse buitenlandse bankrekeningen doorgesluisd. Er werden bankrekeningen gebruikt in ondermeer Hongarije, Luxemburg, België en Duitsland.

De politie heeft afgelopen december dertien verdachten aangehouden. Toen leek het fraudebedrag nog maar 5,6 miljoen euro, en leek alleen ABN Amro slachtoffer van de organisatie. Nu blijkt het bedrag te zijn opgelopen tot 45 miljoen euro en blijkt ook de Rabobank gedupeerd.

De zes aangehouden verdachten, vijf mannen en een vrouw, wonen in Bunschoten, Beneden Leeuwen, Utrecht, Amersfoort, Nijkerk en Altforst. De politie heeft ondermeer sportauto’s, twee vrachtwagens, twee scooters en een buitenjacuzzi in beslag genomen. Ook werd voor een waarde van 900.000 euro beslag gelegd op meerdere huizen.