48 dozen met qat onderschept

 

De Limburgse politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag in totaal 48 dozen qat aangetroffen in een woning en een auto. Twee mannen van 29 en 40 jaar uit Venlo zijn aangehouden. De straatwaarde van de aangetroffen qat ligt vermoedelijk rond de tienduizend euro.

 

De eerste twintig dozen met qat werden aangetroffen in een auto die met hoge snelheid  op de Burgemeester Gommanstraat in het Limburgse Blerick reed. De politie besloot de auto te controleren en heeft de verdachten (29 en 40) uit Venlo aangehouden. In de woning van de verdachten werden er vervolgens nog eens 28 dozen met qat aangetroffen. Het totaal had een straatwaarde van ongeveer tienduizend euro. 

Qat is een milde stimulant die vooral wordt gebruikt onder Somalische mannen, die erop kauwen. Nederland heeft vorig jaar qat verboden, hoewel gebruikershoeveelheden nog altijd worden gedoogd door de politie.

Nederland was in Europa altijd een centrum van de qat-handel, die vooral per vliegtuig hier arriveerde. Sinds het verbod zoeken handelaars ander wegen om de drug het land in te krijgen.