5,5 jaar cel voor grote cocaïne-import

De rechtbank Rotterdam heeft een 51-jarige Colombiaanse man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5,5 jaar, veel minder dan het Openbaar Ministerie had geëist. De man is veroordeeld voor het invoeren en voorbereiden van de invoer van cocaïne. 

Vrachtschepen

De drugs werden op vrachtschepen vervoerd van Zuid-Amerika naar Nederland. De organisatie heeft onder meer geprobeerd tien kilo cocaïne te verstoppen in het ventilatiesysteem van een container. In de ogen van de rechtbank had de man een coördinerende en bemiddelende rol binnen de internationale organisatie. Hij was een onmisbare schakel in het netwerk van drugshandelaren. Hij heeft zich op grote schaal schuldig gemaakt aan de invoer van cocaïne. 

Leider

Het Openbaar Ministerie had twaalf jaar gevangenisstraf geëist tegen de verdachte. Volgens de officier van justitie was de 51-jarige Colombiaan de leider van de internationale drugsorganisatie. De rechtbank is van oordeel dat dit niet het geval was en legde daarom de verdachte een lagere gevangenisstraf op. De verdachte is in november 2011 aangehouden in Colombia. De officier van justitie van het landelijk parket had om zijn uitlevering gevraagd. De man heeft zich meer dan een jaar verzet tegen de uitlevering.