5 jaar cel geëist voor poging doodslag op deurwaarder

Het Openbaar Ministerie heeft gevangenisstraffen van vijf jaar geëist tegen de 36-jarige Dennis D.  en zijn 36-jarige vrouw Sophie voor onder meer een poging tot doodslag op een deurwaarder op 10 juli 2019 in Nieuwleusen. Daarbij zou het slachtoffer meerdere keren met een metalen pijp tegen zijn hoofd en lichaam zijn geslagen. Ook  zou hij zijn getrapt.

De 51-jarige deurwaarder uit Amersfoort loopt onder andere een gebroken voet en ellepijp op.

Afpersing

Het OM heeft de twee ook afpersing ten laste gelegd. De deurwaarder zou, nadat hij was mishandeld, anderhalf uur vastgehouden zijn en gedwongen tot afgifte van documenten, autosleutels en mobiele telefoon (met pincode). Verder zouden de verdachten – een dag eerder – een advocaat hebben bedreigd. Het stel beroept zich op noodweer. Zij hebben eerder verklaard dat de deurwaarder hen had aangevallen.

2,8 ton

De deurwaarder stond bij het stel op de stoep nadat de kantonrechter de man had veroordeeld tot het betalen van 2,8 ton euro aan achterstallige pensioenpremies. Die was de man verschuldigd aan de chauffeurs van zijn transportbedrijf dat hij in de zomer van 2018 had opgedoekt. Als de deurwaarder zich bij Dennis D. en zijn vrouw meldt voor de uitvoering van de beslissing van de kantonrechter komt het tot een handgemeen.

Bedreiging

Na de mishandeling van de deurwaarder doet ook de advocaat van Dennis D. aangifte van bedreiging. De raadsvrouw stond D. bij in zijn civiele procedure inzake de achterstallige pensioenpremies.

Bij haar strafeis heeft de officier laten meewegen dat de deurwaarder en de advocaat geconfronteerd zijn met geweld en bedreigingen juist tijdens de uitoefening van hun werk.