5 jaar geëist voor diefstal drugsdossier Mixers

Het Openbaar Ministerie in België eist 5 jaar cel tegen 3 leden van de Antwerpse Mixers. Het gaat om Mounir S. en zijn ooms Abdelkader en Aziz (foto). Het OM verdenkt hen ervan een deel van een strafdossier uit de griffie van de rechtbank te hebben gestolen. 

De diefstal zelf zou gepleegd zijn door Mounir en Aziz S. Ze hadden zich in september vorig jaar bij de griffie van de raadkamer in Antwerpen aangemeld met de identiteitskaart van Abdelkader S. om zijn strafdossier te kunnen inkijken. Ze slaagden er in om een groot deel van het dossier stiekem in 2 sporttassen naar buiten te smokkelen.

Schelde

Mounir S. heeft bekend dat hij de stukken heeft gestolen en in de Schelde heeft gegooid. Hij zou dat hebben gedaan in de hoop zijn oom zo vrij te krijgen. Die moest immers een dag later voor de raadkamer verschijnen. Volgens het OM heeft hij het dossier in opdracht van zijn oom Abdelkader gestolen. Mounir S. stelt op eigen houtje te hebben gehandeld en de identiteitskaart van Abdelkader uit een keukenkastje te hebben meegenomen: ‘Ik wist waar die kaart lag, want ik hielp Abdel ook met het regelen van andere administratieve zaken omdat hij onder elektronisch toezicht stond en zijn huis niet mocht verlaten’ noteert De Gazet van Antwerpen.

Slot niet gerepareerd

Advocaat Sahil Malik, die Abdelkader S. verdedigt, wil vrijspraak voor zijn cliënt: ‘Mijn cliënt was niet op de hoogte. Mounir wist waar hij zijn identiteitskaart bewaarde, want hij handelde zijn administratieve zaken af terwijl Abdelkader in voorlopige hechtenis zat. Mounir kon ook onopgemerkt in zijn woning, want het slot was nog niet gerepareerd nadat de politie er eerder was binnen gevallen’

Buiten proportie

John Maes, de raadsman van Mounir S., wil ook vrijspraak: ‘Het strafdossier werd aan hem overhandigd. Is er dan sprake van diefstal? Het gaat hier eerder om misbruik van vertrouwen, maar een strafdossier valt daar juridisch gezien niet onder. Wat hier gebeurde, is eigenlijk niet strafbaar’, zo schrijft de zender ATV.  Maes vindt de strafeis van het OM buiten proportie: ‘U eist deze straf alleen omdat de verdachten lid zijn van de familie S.’

Aziz S. liet verstek gaan. Hij wordt gezocht door de politie, maar weet al 2 jaar uit handen van justitie te blijven. Toch zou hij regelmatig in Antwerpen worden gesignaleerd.

Jacht

Zowel Abdelkader als Aziz S. worden beschouwd als leidinggevende figuren binnen de Mixers. De Mixers spelen een belangrijke rol in de import en handel van cocaïne in Antwerpen. De organisatie, opgebouwd rond de Marokkaanse familie S. uit Borghout, hebben ook een groot deel van de Antwerpse gebruikersmarkt in handen. Justitie maakt ook jacht op het criminele vermogen van de bende. Zowel in België als Marokko werd vorig jaar beslag gelegd op bankrekeningen, cash, onroerend goed, peperdure auto’s en andere luxe goederen. Justitie doet al twee jaar onderzoek naar de Mixers.