Aruba: zakenman ontkent drugslink UPDATE

De Kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden heeft vorige week bij Aruba een speedboot met 50 kilo cocaïne onderschept. De speedboat ‘I love Aruba Guide’, voer in de territoriale wateren zuidelijk van het eiland. Er zijn twee opvarenden  aangehouden: een Venezolaan en een Arubaan J.D. (46). Beide verdachten en de verdovende middelen zijn overgedragen aan de Unit Georganiseerde Criminaliteit (UGC). De eigenaar van de speedboot is niet aangehouden. De zaak is een schandaal in Aruba omdat de eigenaar van de speedboot een lokaal bekende zakenman is: Omar Steve Lejuez (34). Zijn vader Chris Lejuez is een vooraanstaande advocaat op het eiland.

 

 

Omar Steve Lejuez, die woont op Aruba en in Nederland, ontkende tegen Arubaanse media iedere betrokkenheid. Volgens hem was de boot door onbekenden afgelopen maandag gestolen. De actie van de Kustwacht vond op dinsdagochtend plaats, maar Lejuez kwam er pas op dinsdagavond achter dat zijn vaartuig weg was.

‘Ik kwam zo rond acht uur naar de pier omdat ik dacht dat ik mijn camera op de boot had achtergelaten. Toen ging ik direct door naar het politiebureau in Oranjestad om aangifte te doen. Daar werd mij verteld dat ik naar het bureau in Santa Cruz moest. Eenmaal in Santa Cruz kreeg ik te horen dat ik niet geholpen kon worden en dat ik maar de volgende ochtend langs kon komen en dus heb ik tot donderdag moeten wachten om aangifte te doen,’ zei hij tegen de Arubaanse krant Amigoe.

Volgens Lejuez, ligt zijn speedboot normaal gesproken niet in het water, maar op een aanhangwagen in zijn tuin. ‘De aanhangwagen was enkele weken terug gebroken en in afwachting van een nieuwe heb ik het hier aangelegd.’

Hij zei te vermoeden dat de twee gearresteerde mannen zijn boot hadden uitgekozen omdat die boot ‘de snelste was van wat hier in de buurt allemaal ligt’.

Aan boord van de speedboat waren ook vuurwapens. De verdachten zonken de drugs af bij een rif niet ver van de zuidkust van Aruba. De politie vermoedt dat de lokatie vaker werd gebruikt om drugs naar het eiland te brengen.

In het Caraïbisch gebied wordt veel cocaïne vanuit Venezuela en Colombia per speedboat – of go fast – naar het noorden gevaren, soms zelfs helemaal naar Mexico of de VS.