500 drugspanden gesloten in Brabant in 3 jaar

De afgelopen drie jaar hebben Brabantse burgemeesters ruim vijfhonderd drugspanden gesloten. Dat is meer dan de rest van Nederland. Wat opvalt is dat er enorme verschillen zijn tussen de gemeenten: Tilburg sloot de meeste panden, liefst 127, terwijl nummer twee Breda tot niet meer dan 31 sluitingen overging.

Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant. De zender claimt dat er in Brabant meer drugspanden worden gesloten dan in de rest van Nederland.

In Eindhoven 7 sluitingen

Sommige gemeenten in Brabant kiezen bewust voor een harde aanpak. Gemeenten mogen namelijk zelf bepalen welke panden worden gesloten. Burgemeesters mogen het pand al sluiten als er een te grote hoeveelheid drugs wordt gevonden, maar dat doen niet alle gemeenten.

In Eindhoven, qua inwoners de grootste gemeente van de provincie, werden maar zeven panden gesloten. Waarom dat zo weinig is, zegt de gemeente niet te weten. Een woordvoerder gooit het op ‘heel actieve woningcorporaties’, die huurders er meteen uitzetten als drugs wordt gevonden. Maar Michel Vols van de Rijksuniversiteit Groningen denkt dat Eindhoven gewoon andere prioriteiten heeft.