500 kilo kamelenstront en pillen van niet al te beste kwaliteit

Het is een kwart eeuw geleden, maar nog altijd liggen twee gepensioneerde drugshandelaren, Willem de Moor en Christo Meijerink, in de clinch over een politie-inval in 1992, waarbij honderden kilo’s handelswaar in beslag werd genomen. Volgens “Kleine Willem” heeft Meijerink de boel verraden. Maar die ontkent ten stelligste.

Door Vincent Verweij

Christo Meijerink zat vrijwel zijn hele leven in de criminaliteit, maar renteniert nu in de Portugese Algarve. Hij kreeg 11 jaar voor hasjtransporten in Portugal en een paar jaar voor xtc-handel in Oostenrijk. Ook in Nederland werd hij een paar keer gepakt.

Crimesite sprak hem deze zomer in de heuvels van de Algarve, waar hij een bescheiden huis bouwde en van zijn pensioen geniet. Meijerink zit vol anekdotes over zijn jaren in de avontuurlijke handel. Over zijn tijd als oplichter, het impregneren van woningen met zeepsop, over afgezonken hasjboten, Oostenrijkse pillendealers en Portugese cellencomplexen.

Boek

Maar er is één kwestie, waarover hij zich echt boos kan maken. En dat is de passage in het boek van Willem de Moor, alias Kleine Willem. Die schrijft in zijn biografie (die in 2015 verscheen) over een inval van de politie in een Zandvoortse loods. Het was zomer 1992. Volgens Kleine Willem rijdt Meijerink in een fuik. Alcoholcontrole. Omdat hij teveel gedronken zou hebben, doorzoekt de politie zijn auto en wordt er een hoeveelheid drugs gevonden. Volgens Kleine Willem is Christo Meijerink bij het daaropvolgende verhoor doorgeslagen. In zijn boek staat:

De politie doorzocht zijn auto en trof drugs aan. Christo vertelde waar die vandaan kwamen en zo kwam de politie bij mijn loods uit.

De loods bevond zich pal tegenover het politiebureau aan de Hogeweg in Zandvoort. Er lagen 30.000 amfetamine tabletten en 280 kilogram hasj met een totale straatwaarde van ruim 1 miljoen gulden (450.000 euro). Een enorme vangst voor die tijd.

Verraad

Volgens Kleine Willem had Christo Meijerink de boel dus verraden. Gevolg was dat de partij in beslag werd genomen en Willem tweeënhalf jaar de gevangenis in moest. Maar is dat wel zo? Christo Meijerink heeft er 26 jaar na dato in Portugal een heel andere lezing over.

Christo Meijerink in de Algarve

Kleine Willem en ik reden in mijn Nissan Patrol en hadden 180 kilo slecht geperste platen mee. Willem was voor de aanhouding opmerkelijk nerveus. Toen we werden aangehouden in Heemstede, probeerde hij ‘m te peren, maar dat lukte niet. De pillen, inderdaad 30.000 stuks, lagen in een loods in Zandvoort tegenover het politieburo. Ik heb niets over die loods gezegd. De loods, bleek later, lag al een tijdje onder observatie. De politie heeft dat tijdens de zitting ook verklaard. Ik heb na aanhouding 3 weken in beperking gezeten, Willem liep na 2 dagen alweer op de luchtplaats en kreeg alweer bezoek.

Dat de partij volgens Kleine Willem een miljoen waard zou zijn geweest, vindt Meijerink ook ongeloofwaardig.

Een straatwaarde van een miljoen was ietwat overdreven, 180 kilo in de auto, 500 kilo kamelenstront en 30.000 pillen van niet al te beste kwaliteit in de loods. Ik kreeg voor deze “megavangst” 8 maanden.

Desgevraagd zegt Kleine Willem nu, in reactie op het verhaal van Meijerink:

Ik herinnerde me dat Christo de politie heeft verteld waar de drugs vandaan kwamen, maar ik weet het niet zeker en het is lang geleden.