500 meldingen misbruik door Jimmy Savile

Bij de National Society for the Prevention of Cruelty to Children (NSPCC) zijn 500 meldingen binnen gekomen van misbruik door de Britse presentator Jimmy Savile, dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek met het BBC programma Panorama.

Slachtoffers

De vermeende slachtoffers zijn overwegend tussen de 13 en 15 jaar maar de jongste zou twee jaar zijn geweest. Het eerste incident zou in de jaren veertig plaats hebben gevonden en het laatste in 2007. Hij zou de kinderen in ziekenhuizen, weeshuizen en op het terrein van de BBC hebben misbruikt.

Broadmoor

Tijdens een periode waarin hij het psychiatrisch ziekenhuis Broadmoor moest hervormen, is ook het een en ander misgegaan. Zo blijkt uit gelekte memo’s uit die periode. Panorama is te weten gekomen dat er 16 meldingen van misbruik destijds zijn geweest.

Nadat de NSPCC en de politie een gezamenlijk rapport uit hebben gebracht in januari 2013, zijn er nog 50 meldingen van misburik bij de NSPCC binnen gekomen. Het Britse ministerie van Volksgezondheid en de BBC komen later dit jaar met een nieuw onderzoek.

Jimmy Savile stierf op 84-jarige leeftijd, na zijn dood zijn de misbruikverhalen pas openbaar geworden.