‘Vluchtauto mislukte aanslag geobserveerd’

De mannen die zijn aangehouden na de mislukte aanslag op Peter R. in Diemen-Noord konden worden opgespoord doordat een getuige het kenteken van hun vluchtauto had genoteerd. Dat staat woensdag in De Telegraaf.

Zicht

Uit informatie waarover die krant beschikt blijkt dat de politie al zicht had op de dadergroep, die zowel de aanslag op R. als de moord op Lucas Boom zouden hebben gepleegd. Volgens de krant was dat mogelijk omdat de politie onder meer voertuigen observeert die mogelijk worden ingezet bij onderwereldmoorden.

Observeren

Eerder was al bekend dat de recherche de laatste jaren prioriteit geeft aan groepen die auto’s en wapens leveren voor moorden. Kennelijk brengen dergelijke onderzoeken de politie op het spoor van de schutters. In het geval van de aanslag op R. blijken in Amsterdam-Zuidoost al geruime tijd de gebruikers en een gestolen auto te zijn geobserveerd. In plaats van de auto in beslag te nemen besloot de politie deze te observeren. Deze auto is op de dag van de liquidatiepoging als vluchtauto gebruikt. De Amsterdammers A.M. (33), Q.C. (26) en K.S. (30) kwamen zo in beeld. A.M. en Q.C.  zouden ook betrokken zijn bij de moord op crimineel Lucas Boom op 9 juni in Zaandam.

Getuige

Dankzij een nieuwe aanpak zouden in drie moordonderzoeken verdachten zijn gearresteerd omdat de recherche vroegtijdig voorbereidingen op het plegen van aanslagen ontdekte. Op de dag van de liquidatiepoging op Peter (Pjotr) R. stond de auto niet onder permanente observatie. Maar toen de getuige het kenteken van de vluchtauto opgaf, wist de recherche direct welke personen dit voertuig in gebruik hadden.

Zie ook:

Liquidatie-verdachten al vast voor andere aanslag.