Satudarah-kopstuk krijgt vier jaar cel

De 46-jarige “Olla” M., een leidinggevende binnen motorclub Satudarah, moet van de rechtbank in Almelo vier jaar de gevangenis in. De “kapikane” liet volgens de rechtbank in 2013 onder meer Scorpion-machinepistolen leveren aan een nieuw opgericht chapter van Satudarah in Duisburg, Duitsland. 

Tilburg

De wapens waren bedoeld om een eventuele confrontatie aan te kunnen gaan met de Hells Angels, aldus het vonnis. Volgens de rechtbank had M. zelf ook wapens en een wietplantage in zijn woning in Tilburg.

Een 30-jarige medeverdachte krijgt een celstraf van 18 maanden. Een derde, 50-jarige medeverdachte is vrijgesproken. In februari en maart 2013 kwamen Duitse Satudarah-leden naar het clubhuis in Tilburg. Zij haalden daar automatische vuurwapens op, waaronder twee Scorpion-machinepistolen een Kalasjnikov. Na de tweede levering werden de Duitsers op de terugweg gearresteerd door de Duitse politie.

Getuige

De rechtbank gebruikte voor het bewijs onder meer een verklaring van een kroongetuige die voor het kantongerecht in Duisburg heeft verteld over de wapendeal. Op basis van tapgesprekken stelde de rechtbank vast dat de 46-jarige M. de wapenleveringen organiseerde. De 30-jarige medeverdachte speelde een minder belangrijke rol, hij was aanwezig bij de eerste levering aan de Duitse afdeling.

Er staan voor de rechtbank in Den Haag nog meer verdachten terecht die deels voor de zelfde feiten worden vervolgd. Die zaak is nog niet afgerond.

Het vonnis.