Straf om gijzeling oplichters visgroothandel

De rechtbank Lelystad heeft twee mannen veroordeeld voor oplichting van een Urker visgroothandel (in november 2013) en tegelijk de eigenaar van de visgroothandel veroordeeld voor de gijzeling van één van de oplichters. De twee hadden onder een valse naam een lading vis afgenomen zonder te betalen.

Gijzeling

De rechtbank veroordeelt ze tot werkstraffen van respectievelijk 100 en 200 uur (waarvan 50 uur voorwaardelijk). De eigenaar had aangifte gedaan van de oplichting, maar dat haalde niets uit en hij kreeg zijn geld niet terug. Hij vond dat de politie niet voortvarend genoeg optrad. Daarom nam hij het heft in eigen hand. Hij probeerde met een gijzeling één van de oplichters te bewegen het geld voor de door hem geleverde vis te betalen of de lading vis aan hem terug te geven. De politie kreeg aan het begin van de avond aanwijzingen kreeg dat er een gijzeling gaande was en deed rond 23.00  een inval.

Overleden

De Urker is nu schuldig bevonden aan aan wederrechtelijke vrijheidsberoving en het in bezit hebben en dreigen met een ploertendoder. Hij komt ervan af met een geldboete van 10.000 euro. Een medewerker van de visgroothandel wordt vrijgesproken omdat niet kan worden geconcludeerd dat de man deelgenomen heeft aan de gijzeling. Een derde man die ervan verdacht werd betrokken te zijn geweest bij de oplichting, is inmiddels overleden.