Hoogleraar: ‘Manipulatie Baybasin-taps is zeker’

Wetenschapsfilosoof Ton Derksen stelt dat het onderzoek door de Hoge Raad naar de afgeluisterde telefoongesprekken van Hüseyin Baybasin met zekerheid uitwijst dat er is gemanipuleerd. Hij schrijft dat in een boek over die gesprekken.

Ruispatronen

Hüseyin Baybasin (59) zit en levenslange straf uit voor onder meer uitlokken van een huurmoord in Turkije. Zijn nieuwe boek is gebaseerd op een deel van het onderzoek dat de advocaat-generaal Diederik Aben heeft laten doen naar een aantal belastende telefoontaps. Er is komen vast te staan dat in die gesprekken onder meer modemsignalen en ruispatronen voorkomen die alleen te verklaren zijn door manipulatie. Ook zijn er bijvoorbeeld kiestonen die niet corresponderen met die van Nederland of Turkije.

Tuin?

Doordat er nu betere kopieën beschikbaar zijn van de opnames komen volgens Derksen ook steeds meer onjuiste vertalingen aan het licht. Een gesprek dat door het gerechtshof als zeer belastend is uitgelegd zou gaan over een moord in een theetuin in Istanbul. Het gerechtshof ging ervan uit dat er in het Koerdisch door Baybasin is gesproken over tuin (‘baxçe’). Inmiddels zegt een internationaal vooraanstaand specialist in Koerdische talen door de verbeterde opname niet ‘baxçe’ maar het woord ‘boxen’ te horen, wat buidel of vluchteling kan betekenen.

Voorjaar

Het boek van Derksen is gebaseerd op een deel van de notities die advocaat Adèle van der Plas aan de advocaat-generaal heeft gestuurd. Komende week is haar bijdrage voltooid. Dan zal de advocaat-generaal Aben zijn advies gaan schrijven voor de Hoge Raad. Dat wordt dit voorjaar verwacht. Doorgaans volgt de Hoge Raad het advies (de conclusie) van de advocaat-generaal.

De zaak loopt al zeer lang bij de Hoge Raad. Het herzieningsaanvraag in de zaak is ingediend in het voorjaar van 2011. Aben is begonnen aan zijn onderzoek in het najaar van 2012.

De meest recente artikelen over Baybasin:

Baybasin-affaire heel dichtbij apotheose (VIDEO)

Demmink hield Baybasin persoonlijk in NL (UPDATE)

Bewaarder schopte kip dood in gevangenis

‘Vertrouwelijke stukken Baybasin ontvreemd’ (UPDATE)