5,5 jaar cel voor poging moord en poging diefstal met geweld

5,5 jaar cel voor poging moord en poging diefstal met geweld

De rechtbank in Arnhem heeft donderdag een 33-jarige man uit Arnhem veroordeeld tot 5,5 jaar cel voor poging moord en poging diefstal met geweld.

Seksdate

De man sprak in de nacht van 19 november 2023 via een website af voor een seksdate in de woning van het slachtoffer. Hij wilde het slachtoffer met een hamer uitschakelen en hem vervolgens beroven. Het slachtoffer zat volgens afspraak op de grond klaar voor de man. De man kwam de woning binnen en sloeg hem met een hamer op het achterhoofd. Het slachtoffer verzette zich hevig, waarop de agressor de woning uit vluchtte. Het slachtoffer liep hierbij een flinke hoofdwond op.

Schulden

De Arnhemmer verklaarde het slachtoffer niet te willen vermoorden, maar te willen beroven om zijn schulden bij drugsdealers af te betalen. Hij wilde hem naar eigen zeggen met de hamer bewusteloos slaan om de woning leeg te roven.

Voorbedachte raad

De rechtbank oordeelt dat poging tot moord bewezen is. De man aanvaardde met het slaan met een hamer op het hoofd namelijk bewust de aanmerkelijke kans dat het slachtoffer hierdoor zou overlijden. De man had meerdere keren de gelegenheid om de uitvoering van zijn plan te staken, maar deed dat niet. Voor de rechtbank staat daarom vast dat de man met voorbedachte raad handelde.

De rechtbank rekent het hem aan dat hij misbruik maakte van het slachtoffer in een kwetsbare positie.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De verdachte kampt met een posttraumatische stressstoornis en stoornissen in middelengebruik. Ook heeft hij een zeer traumatische jeugd gehad. De rechtbank houdt hier rekening mee en oordeelt dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. De rechtbank legt hem een celstraf van 5,5 jaar op. Gezien zijn problematiek legt de rechtbank ook een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel op. Hiermee kan de man na zijn celstraf – als dat dan nodig blijkt – onder toezicht worden gesteld.

Tot slot moet de man een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer van 7.500 euro.