57 Braziliaanse gevangenen vermoord, 16 onthoofd

Bij gevangenisrellen tussen twee criminele bendes in het noorden van Brazilië zijn maandag zeker 57 gevangenen om het leven gekomen. Zestien van hen zijn onthoofd, anderen zijn zeer waarschijnlijk gestikt door rook.

Rivaliserende bendes

De rellen waren het gevolg van een ruzie tussen twee bendes. De ene bende brak ’s ochtends vroeg in in het cellenblok van de andere en stichtte daar brand. De rellen duurden vijf uur. Het dodental kan nog oplopen. Deze rel in de gevangenis in de gemeente Altamira, deelstaat Para, is de tweede grote gevangenisrel in Brazilië dit jaar.

Eerdere gevangenisopstanden

In mei werden 55 gevangenen neergestoken en gewurgd in Manaus, deelstaat Amazonas. Toen ging het om een ruzie tussen de leden van een criminele bende. Twee jaar eerder vielen ook al tientallen doden bij een wekenlange gevangenisopstand in Manaus. De meeste gevangenisrellen zijn het gevolg van een machtsstrijd tussen drugsbendes Primeiro Comando da Capital (PCC) en Familia do Norte.

Overleven

In Brazilie zitten zo’n 700.000 mensen gevangen in de vaak overvolle gevangenissen. In de gevangenis in de gemeente Altamira zaten 311 gevangenen terwijl er plaats is voor 200. ‘Om te overleven, moet je je dan wel aansluiten bij bendes die binnen de muren de baas zijn, die je eten regelen, die je slaapplek regelen en weet ik wat nog meer,’ lichtte een NOS-correspondent in mei dit jaar toe.

In Manaus is een commercieel bewakingsbedrijf verantwoordelijk voor de bewaking van de gevangenis. Tijdens de rellen in Altamira maandag zijn minstens twee bewakers gegijzeld en later weer vrijgelaten.