59 jongens: 263 keer aangehouden, 27 jaar cel

De Amsterdamse Diamantbuurt, een onderdeel van de Nieuwe Pijp, zo ongeveer tussen de Amstel en de Ferdinand Bolstraat, begint een aardige reputatie op te bouwen. De laatste twee jaar zijn er 59 jongeren 263 keer aangehouden en hebben ze samen 27 jaar celstraf opgelegd gekregen. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft dat aan de Amsterdamse gemeenteraad geschreven in antwoord op vragen van de VVD-fractie, naar aanleiding van een artikel in Het Parool over het doorgroeien van rondhangende “rotjongens” uit deze buurt tot professionele en gewelddadige criminelen.

De feiten waarvoor de 59 jongens zijn opgepakt zijn: overvallen, bedreigingen, winkeldiefstallen en andere geweldplegingen.

Momenteel zit een groep jongens die de politie tot de ‘Van Wou(straat)groep’ heeft gedoopt vast, onder meer voor gewapende overvallen, bijvoorbeeld op een juwelier in die straat.

Burgemeester Van der Laan wil proberen met de Top 600-aanpak samen met politie, justitie en hulpverlenende instanties jonge criminelen van straat te halen en te houden, onder meer door intensieve resocialisatie en aandacht voor probleemgezinnen.

Er zijn sterke indicaties dat kinderen die zware misdrijven plegen en asociaal gedrag vertonen later terechtkomen in de zware criminaliteit.

Van der Laan wil ook delinquente jongeren en probleemgezinnen uit de buurt weg hebben, dat gebeurt op het moment met drie gezinnen.