6 jaar cel voor Oost-Europese drugsbaron (VIDEO)

Naser Kelmendi (foto), een beruchte Oost-Europese drugsbaron, is door de rechtbank in Pristina, Kosovo, veroordeeld tot 6 jaar cel voor drugshandel. Hij werd vrijgesproken van moord op Ramiz Delalic, een voormalig Bosnische krijgsheer, die na de Balkanoorlog diep in de drugshandel was beland. 

De 61-jarige Kelmendi is ook vrijgesproken van het leiden van een criminele organisatie. Volgens de openbaar aanklager was Kelmendi de leider van een bende waartoe ook zijn zonen Elvis, Liridon and Besnik zouden hebben behoord. De groep zou op grote schaal heroïne hebben gesmokkeld vanuit Turkije.

Vrije voeten

Naser Kelmendi, een Kosovaarse Albanees die zich met verschillende zakelijke activiteiten bezighield, werd in mei 2013 in Pristina gearresteerd. Hij heeft vier jaar in voorarrest gezeten. Sinds juni vorig jaar was hij, in afwachting van zijn proces, op vrije voeten. Hij verscheen voor de rechtbank, maar ontkende alle tenlasteleggingen. Volgens hem was het hele proces ‘gefabriceerd’.

In Bosnië wordt Kelmendi nog verdacht van grootschalige drugshandel naar onder andere verschillende West-Europese landen, poging tot moord en het leiden van een criminele organisatie.

Hieronder een interview met Naser Kelmendi waarin hij alle verdachtmakingen ontkent (Duits ondertiteld):