6 jaar en tbs voor doodschudden baby

Een 25-jarige Tilburg is vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot zes jaar celstraf en tbs omdat hij zijn dochtertje van vijf maanden heeft doodgeschud. De straf valt twee jaar lager uit dan voor de rechtbank, die hem veroordeelde voor moord. Volgens het Gerechtshof is er sprake van doodslag.

De vader had in 2012 drie jaar problemen met drugs, geld en zijn relatie. Volgens het hof werd hem dat allemaal te veel, en heeft hij in een uitbarsting van woede zijn dochtertje uit haar bed gehaald en door elkaar geschud. Het kind overleed een dag later in het ziekenhuis.

Volgens het gerechtshof handelde de vader in een opwelling, en is er daarom geen sprake van een vooropgezet plan. Dat was volgens de rechtbank wel het geval.

Tbs met dwangverpleging

De man krijgt tbs omdat een psycholoog en een psychiater hebben geconcludeerd dat de vader een persoonlijkheidsstoornis heeft. Er is daarom gevaar voor herhaling. De deskundigen wilden dat de verdachte tbs met voorwaarden zou krijgen, een lichtere vorm van tbs.

Maar het hof ging daar niet in mee, omdat deze vorm van tbs niet mogelijk is bij een gevangenisstraf van vijf jaar. Daarnaast is het volgens het hof niet verantwoord om de man te laten terugkeren in de maatschappij vanwege de kans op herhaling. Daarom is de vader veroordeeld tot tbs met dwangverpleging.