‘6 meldingen van dreigende liquidaties per week’

De politie kreeg eind vorig jaar zes à zeven tips per week uit het criminele circuit over dreigende liquidaties. Dat zegt Hanneke Ekelmans van de leiding van de politie-eenheid Amsterdam tegen de Volkskrant. Volgens Ekelmans ging het om concrete meldingen. De politie heeft daarop contact opgenomen met de betrokkenen om ze te waarschuwen.

Het is niet duidelijk over wie de tips gingen. De potentiële doelwitten reageerden vaak niet verrast, zegt Ekelmans. ‘Er wordt verschillend gereageerd. De een duikt onder, de ander denkt: what’s new?’

Groepen bestaan niet meer

Dat de onrust eind 2014 groot was, is niet verwonderlijk. Er werden in december drie liquidaties in en rond Amsterdam gepleegd, terwijl Samir Jabli uit Amsterdam in Amersfoort werd doodgeschoten. Bovendien werden twee Amsterdammers in Turkije (Ali Akgün) en Panama (Khalid Jaafar) vermoord.

Door de vele liquidaties is de politie inmiddels het overzicht kwijtgeraakt, geeft Ekelmans toe. Er zijn inmiddels zoveel criminelen vermoord in de Amsterdamse onderwereld dat er een versnippering in de groepen is ontstaan. De golf begon in 2012 uit een ruzie tussen twee groepen, maar die bestaan nu niet meer. Daardoor zijn veel liquidaties lastig te verklaren.

Moeilijk te ontwarren

Het onderzoek van de politie draait voornamelijk om verhoudingen tussen groepen, legt Ekelmans in de krant uit. Dat kan handel in drugs zijn, maar ook het aanleveren van auto’s, wapens of het plegen van liquidaties. Over de liquidatiegolf zegt Ekelmans:

Het begon met het conflict over de verdwenen partij drugs in Antwerpen. Die twee groepen kenden we, over en weer sneuvelden mensen. Vanuit opsporingsoogpunt is dat minder ingewikkeld. Die twee groepen bestaan eigenlijk niet meer, omdat er nogal wat mensen uit zijn gevallen. Vervolgens is een versnippering opgetreden. Zozeer, dat sommige verbanden voor ons niet meer zijn te verklaren. Soms doet iemand zaken met de een, dan weer met de ander.

Op het moment dat bijvoorbeeld de autoleverancier voor een andere groepering gaat werken, gebeurt er wat in de criminele wereld. Er ontstaan nieuwe verhoudingen, dat brengt risico’s met zich mee. Er vinden liquidaties plaats, maar die zijn niet meer in die twee kampen te plaatsen. Het is niet simpel te ontwarren. Voor onze analisten is het telkens een puzzel.