600 politieagenten met loonbeslag

Er zijn in Nederland 600 politieagenten met een loonbeslag. Dat heeft minister Ivo Opstelten van Justitie woensdag geantwoord op Kamervragen naar aanleiding van een bericht van de KRO-radio. Opstelten schrijft dat agenten met problematische schulden risico's met zich kunnen meedragen voor de correcte uitvoering van de politietaak. De politie helpt medewerkers daarom bij het voorkomen en oplossen van problematische schulden. Er werken in Nederland ruim 60.000 mensen bij de politie. 

Ontslagen

In het beleid van de Nationale Politie rond schuldhulpverlening moeten problemen vroeg worden gesignaleerd. Politiemensen zijn verplicht zelf problemen te melden. Volgens Opstelten wordt bij financiële problemen samen met de medewerker gezocht naar oplossingen onder andere om loonbeslag te voorkomen. Ontslagen komen volgens de minister nauwelijks voor.

Bijbanen

Veel agenten met financiële problemen nemen een bijbaan om rond te kunnen komen en melden die niet altijd. Opstelten zegt niet te weten hoeveel dat er zijn. Politiemensen zijn verplicht melding te maken van nevenwerkzaamheden die de belangen van de politie zouden kunnen raken. Het is politiemedewerkers niet toegestaan nevenwerkzaamheden te verrichten waardoor de goede vervulling van hun functie in gevaar komt.

Opstelten vindt niet dat politiemensen meer loon moeten krijgen en nu 'een dusdanig inkomen hebben zij niet in de schulden hoeven te komen'.