615 kilo coke voor Antwerpen onderschept

De Colombiaanse politie heeft 615 kilo cocaïne onderschept die voor de haven in Antwerpen bestemd zou zijn. Dat meldt de Colombiaanse krant El Heraldo vrijdag. De drugs zou meer dan 20 miljoen euro waard zijn. De drugs werd gevonden op een schip in de haven van Santa Marta na een routinecontroule. In containers met fruit en planten werden 265 pakketten met drugs gevonden.

Uit onderzoek van de politie blijkt dat de lading drugs waarschijnlijk van de criminele organisatie Los Urabeños afkomstig is. Deze groep is voornamelijk in het noordwesten van Columbia actief en is bekend vanwege de banden met het Mexicaanse drugskartel Los Zetas. Ook doen Los Urabeños regelmatig zaken met de guerillagroep FARC, die haar strijd onder meer financieren met de handel in drugs.

Veel van de drugs die naar Antwerpen worden gesmokkeld, komen via ‘bananenboten’, die zo worden genoemd omdat ze fruit verschepen. Criminelen geven de drugs bewust met deze transporten mee – drugs is tussen fruit moeilijker te ontdekken met een douanescanner dan tussen andere ladingen. Bijna elke dag komt zo’n ‘bananenboot’, veelal uit Colombia, aan op de Fruitkaai. Hier worden regelmatig drugscriminelen gearresteerd, waaronder ook Nederlanders, die drugs uit de contaniers moeten halen.