64-jarige Amsterdammer vast voor witwassen

De FIOD heeft in een internationaal onderzoek naar witwassen dinsdag vijf mensen van een Nederlands-Israelische familie aangehouden, onder wie een 64-jarige Amsterdammer die als de hoofdverdachte wordt gezien. Er waren doorzoekingen op ze locaties in Amsterdam en in de Israelische stad Tel Aviv.

(beeld uit archief)

Panden

De 64-jarige Amsterdammer wordt volgens de FIOD verdacht van witwassen en belastingfraude. Hij zou via verhullende constructies met familie in het buitenland de beschikking hebben over vele miljoenen zonder dat daar legale inkomsten tegenover staan. Hij kocht van dit vermogen onder andere panden in de binnenstad van Amsterdam. Ook zijn 60-jarige vrouw wordt verdacht van belastingfraude en witwassen.

De FIOD geeft niet aan of er verdenkingen zijn over een eventuele criminele herkomst van het geld.

Familieleden

In Amsterdam zijn nog drie familieleden van de man als verdachte van witwassen aangehouden.

De FIOD deed doorzoekingen op vier locaties in Amsterdam en in twee panden in Tel Aviv. Er is beslag gelegd op drie Amsterdamse panden en op bankrekeningen in Nederland ter waarde van miljoenen euro’s.

Volgens de FIOD is het onderzoek gestart na een signaal van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC), dat is een samenwerkingsverband van verschillende overheidsdiensten.