7 jaar cel voor doodslag Raamsdonkveer

De 57-jarige Martin de B. is door de rechtbank in Breda veroordeeld tot zeven jaar cel voor de doodslag van zijn huisgenoot Richard Paulissen in Raamsdonkveer. In oktober 2015 sloeg De B. met een ijzeren staaf op het hoofd van Paulissen terwijl deze op de grond lag. Het Openbaar Ministerie had negen jaar geëist. 

De rechter vonniste een lagere straf dan de eis, omdat de verdachte maandenlang door Paulissen werd geterroriseerd. De B. werd mishandeld, uitgebuit en bedreigd. Ook plunderde Paulissen de bankrekening van De B. Hoewel De B. tot tweemaal toe de sloten van zijn huis in Raamsdonkveer had vervangen, slaagde Paulissen er steeds weer in de woning binnen te komen.

Kaken breken

Ook op de bewuste 14 oktober was er sprake van bedreiging, aldus de verdachte. Paulissen kwam de woonkamer binnen, liep op de verdachte af, riep dat hij ‘zijn kaken zou breken’ en zakte vervolgens onder invloed van GHB in elkaar. Vervolgens sloeg De B. hem met een ijzeren staaf meerdere keren op het hoofd.

Voedselbank

Nadat hij Paulissen had gedood, liet De B. het lichaam van het slachtoffer nog twee dagen in zijn woning liggen voordat hij de politie op de hoogte stelde. In de tussentijd bezocht hij nog een café en ging hij langs vrienden en de voedselbank. Hij ging ook nog terug naar zijn woning om te slapen.

Zelfverdediging

Volgens de verdediging handelde De B. uit zelfverdediging. De rechtbank ging daar niet in mee. Ook het beroep op psychische overmacht werd niet gehonoreerd.