7 jaar cel voor hamermoord

De 28-jarige Suzanne de V. uit Helmond is door de rechtbank veroordeeld tot 7 jaar cel. De vrouw is schuldig bevonden aan het doodslaan van haar toenmalige 28-jarige man. Dat gebeurde in mei 2016 met een hamer. De vrouw beriep zich tijdens de eerdere zitting op noodweer. Het Openbaar Ministerie had 9 jaar cel geëist. 

De vrouw werd jarenlang door haar man mishandeld en gekleineerd en was daardoor al een paar keer van huis weg gelopen, maar toch weer steeds terug gekeerd. Volgens De V. had haar man haar in de fatale nacht proberen te wurgen en had ze hem met een hamer geslagen om aan de verwurging te kunnen ontkomen.

Dertien keer

De man werd 13 keer met een steigerbouwhamer geraakt op zijn hoofd, hals en borst. De drie kinderen van het stel lagen even verderop te slapen. Nadat ze de man op bed zag liggen en rare geluiden hoorde maken, riep ze om hulp. Toen de hulpdiensten kort daarop arriveerden, was de man al overleden.

Opmerkelijk

De vrouw had tijdens de rechtszitting aangegeven dat ze zich niet meer kon herinneren wat er was gebeurd. De rechtbank vond het opmerkelijk dat Suzanne de V. zich wel het geweld van de man en de aanloop daartoe kon herinneren, maar dat zij zich het slaan met de hamer niet meer voor de geest kon halen.

Bed

Daar komt bij dat de 13 wonden niet goed passen bij het scenario van de vrouw dat zij de man met de hamer sloeg toen zij gewurgd werd, aldus de rechtbank. Het is op die manier niet goed mogelijk de plekken op het lichaam te bereiken met de hamer. Het letsel paste veel beter bij het slaan tegen de achterkant van het hoofd, bijvoorbeeld toen de man op het bed zat waarop hij liggend is gevonden. De rechtbank vond het ook moeilijk voorstelbaar dat de grote, sterke man tijdens een gevecht met de tengere vrouw niet kon beletten dat ze bij de verwurging de hamer kon pakken en hem daarmee kon uitschakelen.

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank meegewogen dat Suzanne de V. jarenlang door haar man is mishandeld. Ze mag een eventueel hoger beroep in vrijheid afwachten.

Hier de uitspraak.