7 jaar cel voor 78-jarige man

De 78-jarige Gerhard B. uit Elburg is door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld tot zeven jaar cel voor poging tot moord op zijn ex-schoondochter. Hij schoot de vrouw in haar mond met een luchtdrukwapen en stak haar meermalen met een mes, in arm, hals en borst. Het slachtoffer werd gered door medewerkers van de gemeente. 

Die waren toevallig aan het werk in een plantsoen in Heerhugowaard.

Vechtscheiding

De bejaarde man kon niet verkroppen hoe de vechtscheiding tussen zijn zoon Owen en de vrouw verliep en vond dat hij moest ingrijpen. De zoon mocht zijn gehandicapte kind weken lang niet zien, vanwege een aangifte van huiselijk geweld.

Wisselende verklaringen

De 78-jarige man heeft wisselende verklaringen afgelegd tegenover de politie. Aanvankelijk zei hij dat hij tot zijn daad kwam om te voorkomen dat zijn zoon zijn ex-vrouw iets aan zou doen. Zijn zoon had nog een toekomst voor zich en hijzelf was op leeftijd; het was daarom beter dat hij het misdrijf zou plegen.

Psychische druk

Later zei de man dat hij de vrouw had willen vermoorden, omdat hij grote angst had dat zijn echtgenote en zoon zichzelf iets zouden aandoen als gevolg van de echtscheidingsproblematiek. Deze angst én de zorg over de gezondheid van zijn gehandicapte kleinzoon (die bij de schoondochter woonde) groeiden hem dusdanig boven het hoofd dat hij leefde onder een bovenmenselijke psychische druk. De enige uitweg leek voor hem het doden van zijn schoondochter die, in zijn ogen, de oorzaak was van alle ellende.

‘Ik dacht dat ik dood ging’

‘Er is een leven voor 15 januari en daarna. Het wordt nooit meer hetzelfde’, vertelde het 39-jarige slachtoffer in een slachtofferverklaring tijdens de eerdere rechtszitting. ‘Ik lag op de grond en dacht dat ik doodging. Ik kon alleen maar aan mijn kinderen denken. Hoe haal je het in je hoofd om een moeder van vier kinderen te vermoorden.’

Begrip

Zoon Owen heeft begrip voor zijn vader, zo zei hij tegen het NH-Nieuws. ‘Als je weet wat er allemaal gebeurd is, ben ik totaal niet boos op hem. Hij is echt tot het uiterste gedreven. Hij is de enige die de ballen heeft gehad om voor zijn kleinkind op te komen.’

Geen strafvermindering

Het vonnis van de rechtbank is gelijk aan de strafeis van het Openbaar Ministerie. De rechtbank rekent het de man zeer aan dat hij geen enkel moment heeft nagedacht over de gevolgen van zijn daden voor de schoondochter en haar 4 minderjarige kinderen. Uit de slachtofferverklaring die op de zitting is afgelegd blijkt dat de kinderen nog dagelijks last hebben van de gebeurtenissen. Soms kan de hoge leeftijd van een verdachte leiden tot strafvermindering. Hier ziet de rechtbank echter geen reden toe nu zijn leeftijd voor hem juist deels de aanleiding was voor het plegen van het strafbaar feit.