7 jaar celstraf voor moord op zus

De rechtbank in Haarlem heeft maandag een 55-jarige vrouw veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar voor de moord op haar zus uit Purmerend. De verdachte heeft bekend dat ze haar 49-jarige zuster in juni 2011 heeft gewurgd, maar over het motief is ze onduidelijk gebleven. Het slachtoffer werd jarenlang intensief verzorgd door de verdachte. Het Openbaar Ministerie eiste 3 jaar celstraf en tbs.

Volgens deskundigen lijdt de verdachte aan een persoonlijkheidsstoornis met afhankelijke en ontwijkende trekken. Ondanks dat de verdachte niet aan een onderzoek van het Pieter Baan Centrum (PBC) wilde meewerken, hebben onderzoekers wel een rapportage uitgebracht over haar.  

‘Zij heeft jarenlang in een symbiotische gezinsstructuur verschillende naaste familieleden intensief verzorgd, waarbij zij haar identiteit volledig aan het verzorgen ontleende. Dit heeft geleid tot een langdurige overbelasting van verdachte. Daarnaast zijn er aanwijzingen voor een gestoorde rouwreactie op het overlijden van haar vader. Deze stoornissen waren aanwezig toen verdachte haar zuster vermoordde’, aldus de deskundigen.

De rechtbank nam de conclusies van de deskundigen over, maar legde de vrouw geen tbs met dwangverpleging op. De kans op herhaling wordt door de rechtbank anders ingeschat dan de deskundigen. De 55-jarige vrouw moet zeven jaar de cel in.