70 jaar cel geëist voor doden ex-partner

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft vrijdag in hoger beroep in totaal zeventig jaar celstraf geëist tegen vijf verdachten die verantwoordelijk zouden zijn voor de dood van de 54-jarige Antonio Ferrigno uit Rijswijk. Het van oorsprong Italiaanse slachtoffer werd op 24 december 2009 gedood. Zijn toenmalige partner is hoofdverdachte in deze zaak. Zij zou de overige verdachten hebben aangespoord haar man ‘een lesje te leren’. De vrouw, die eerder door de rechtbank werd veroordeeld tot 15 jaar cel, hoorde 20 jaar gevangenisstraf tegen zich eisen.

Tegen de andere vier verdachten eiste het OM gevangenisstraffen van 8, 10 en twee keer 16 jaar. De rechtbank veroordeelde de mannen in eerste aanleg tot celstraffen van 8, 10 en twee keer 12 jaar. De vrouw kreeg 15 jaar cel opgelegd door de rechtbank. De verdachten het het OM gingen allen in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank.

Volgens het OM drongen drie gewapende mannen in de vroege ochtend van 24 december 2009 de slaapkamer van Antonio Ferrigno binnen. Hij kende de mannen niet en raakte in paniek. Vervolgens werd de Italiaan onder meer mishandeld en vastgebonden. Hij is ter plekke overleden.

De hoofdverdachte, de ex-vrouw, zou de mannen hebben aangezet het slachtoffer ‘een lesje te leren’. Ze vertelde daarbij het verhaal dat de man haar dochtertje had misbruikt en dat het slachtoffer een groot bedrag aan contanten onder het matras verstopt zou hebben. Dat verhaal bleek achteraf niet te kloppen. 

Het OM verklaarde het volgende op de zitting: ‘Het slachtoffer is een vreselijke dood gestorven. Alle vijf verdachten speelden hierbij een rol. Er is sprake van handelen met voorbedachte raad en daarmee van medeplegen moord en van diefstal met geweld de dood ten gevolge hebbend. De vrouw wordt gezien als hoofdverdachte. Ze is in de visie van het OM een op geld beluste vrouw die iedereen manipuleert. Haar enige doel in het leven lijkt het hebben van een luxe leventje en daar moest alles en iedereen voor wijken. Uiteindelijk leidde dit tot de dood van haar man, de vader van haar twee kinderen. De maatschappij moet zo lang mogelijk tegen deze vrouw worden beschermd. Een celstraf van 20 jaar is dan ook passend en geboden. Ten aanzien van de overige verdachten passen de geëiste straffen bij de rol die ze bij de moord en de diefstal hebben gespeeld.’