70-jarige veroordeeld voor dood ex-vriendin

​Het gerechtshof in Den Haag heeft de 70-jarige Ernst L. in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar omdat hij schuldig is aan de dood van zijn ex-partner. L. zei dat seriemoordenaar Patrick S. (foto) hiervoor verantwoordelijk was. Het hof gelooft hem niet. Overigens is Ernst L. spoorloos.

Spijkenisse

Op 11 augustus 2009 werd Joke Lorsé in een bos in Simonshaven bij Spijkenisse dood aangetroffen. Zij was door ernstig geweld om het leven gebracht. De rechtbank van Rotterdam veroordeelde L. hiervoor in 2012 tot gevangenisstraf. Toen al zei L. dat er plotseling een man uit de bosjes sprong die de vrouw begon te mishandelen.

Plattegrond

In hoger beroep kwam er een plattegrond boven water waarop een kruisje stond ongeveer op de plaats waar het slachtoffer is aangetroffen. Dat kaartje was aangetroffen tussen de spullen van Patrick S., die daar in de buurt meerdere moorden en mishandelingen pleegde. Er stond ook een kruisje op de plaats waar een slachtoffer van S werd gevonden. In hoger beroep is naar aanleiding van dat kaartje veel nieuw onderzoek verricht maar het hof vindt het op basis van de uitkomsten van dat onderzoek niet aannemelijk dat Patrick S. of een ander dan E.L. bij de dood van het slachtoffer betrokken is geweest.

Vijf kruisjes

S. had een kuil gegraven vlak in de buurt waar Joke Lorsé stierf. Er stonden vijf kruisjes op zijn kaart maar slechts één was echt terug te brengen tot een delict, namelijk de moord op Farida Zargar. Verder bleek de modus operandi van S. niet overeen te komen met die werd beschreven door L. En ook het signalement van S. leek niet op de beschrijving die L. heeft gegeven. Het hof ziet daarentegen wel overtuigend bewijs dat het E.L. is geweest die zijn ex-partner met geweld om het leven heeft gebracht.

Strafvermindering

In hoger beroep voerde de advocaat van L. aan dat de officier van justitie de informatie over de plattegrond niet aan de rechtbank had mogen onthouden. Daar is het hof het weliswaar mee eens maar het vindt ook dat dit niet ertoe hoeft te leiden dat het openbaar ministerie niet-ontvankelijk wordt verklaard in de vervolging van E.L. Bovendien vindt het hof het van belang dat de advocaat-generaal de informatie in hoger beroep wel eigener beweging alsnog aan het dossier heeft toegevoegd. Het hof vindt dat er reden is voor strafvermindering omdat het proces in hoger beroep veel vertraging heeft ondervonden door alle onderzoek.

L. was op vrije voeten maar is al drie weken niet meer gezien.

Het arrest.