700 NL-computers aangevallen met “cryptoware”

Er zijn in Nederland de afgelopen maanden ongeveer 700 computers op slot gezet door cybercriminelen met zogeheten “cryptoware”. Een cryptoware-infectie kan (bijvoorbeeld) worden veroorzaakt door te klikken op een besmette e-mail waarna de malware bestanden of een hele computer versleutelt. 

Kaspersky Lab

Het Team High Tech Crime van de politie heeft maandag naar buiten gebracht dat er momenteel verschillende van deze cryptoware aanvallen worden onderzocht. De recherche werkt daarin samen met met het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab. Er zijn ook honderden buitenlandse bedrijven slachtoffer geworden van de aanvallen.

Losgeld

Computercriminelen proberen met de aanvallen geld te verdienen door losgeld te vragen voor de ontsleutelingscode. Tot die tijd blijft de computer of bestanden daarop niet toegankelijk. De e-mail met het virus werd verstuurd naar honderden e-mailadressen in ruim twintig landen maar de nadruk lag op Nederland; 700 van de geblokkeerde computers staan in Nederland. Andere landen met veel infecties zijn Duitsland en de Verenigde Staten.

Verdachten

Het Team High Tech Crime van de politie doet verder onderzoek naar de verdachten achter deze aanval. Er zijn nog geen verdachten aangehouden, maar de politie sluit niet uit dat dit binnen afzienbare tijd alsnog gebeurt. Het vermoeden bestaat dat de dader zich in Nederland bevindt. De politie roept iedereen op om bij de politie te blijven melden als zij slachtoffer zijn van cybercrime. De doorbraak in dit onderzoek is veroorzaakt door actuele meldingen van een bedrijf en een particulier, die de politie attendeerden om de aanval en een mogelijk daderspoor.

Sleutels

De politie zegt in een aantal recente aanvallen aan de hand van de malware Coinvault haar hand weten te leggen op een reeks sleutels waarmee slachtoffers hun computers weer kunnen ontgrendelen. De politie stelt deze sleutels nu ter beschikking. Slachtoffers kunnen hun computer gratis en eenvoudig ontgrendelen. De politie adviseert sowieso om nooit te betalen en altijd updates van antivirussoftware te installeren.