72-jarige vast in onderzoek mysterieuze moord in Amstelveen

De recherche heeft een 72-jarige man met zowel de Israëlische als de Litouwse nationaliteit aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van een 23-jarige Syrische man uit Amstelveen. Dit slachtoffer werd op 12 april 2021 gevonden in zijn inbeslaggenomen bestelauto. Hij bleek te zijn doodgeschoten en opgegeven als vermist. De recherche in Amsterdam vermoedt dat er meerdere mensen bij de zaak betrokken zijn geweest. Volgens de politie staat het motief ‘nog niet vast’.

Postpakketjes

Het slachtoffer werkte als bezorger van pakketjes. Zaterdag 10 april 2021 deed een familielid van het slachtoffer aangifte van zijn vermissing. Het laatste contact met hem vond op donderdagavond 8 april plaats, daarna leek hij te zijn verdwenen. Bij het doen van de aangifte bleek dat de man zijn telefoon niet meer beantwoordde, hij geen gebruik meer maakte van sociale media en tegen zijn gewoonte in ook niet op zijn werk was verschenen.

Amsterdam-Noord

De recherche startte een onderzoek waarbij rekening werd gehouden met een mogelijke ontvoering. In de Latherusstraat, Amsterdam-Noord, trof de politie de bestelbus aan die het slachtoffer gebruikte. Vanwege het vermoeden dat de vermiste man mogelijk slachtoffer was geworden van een misdrijf, werd het voertuig inbeslaggenomen en voor verder onderzoek overgebracht naar een politieterrein. Daar deden forensisch rechercheurs pas de lugubere ontdekking: in de bestelbus lag het lichaam van de vermiste 23-jarige.

In Amstelveen doodgeschoten

Een Team Grootschalige Opsporing ging bezig met de zaak en bracht in de maanden daarna verschillende aanwijzingen naar de dader(s) aan het licht. Zo werd duidelijk dat het slachtoffer op de Parelvisserslaan in Amstelveen om het leven moet zijn gebracht. Verder ontdekten rechercheurs dat het slachtoffer al een tijdje in de gaten werd gehouden.

Op basis van het uitgebreide onderzoek wist de recherche de identiteit van een verdachte te achterhalen. Deze 72-jarige man werd op 26 april 2022 in het Duitse Leichlingen aangehouden. Hij zit daar momenteel nog vast en Nederland heeft om zijn overlevering verzocht.

Meer betrokkenen

Diverse sporen wijzen erop dat de aangehouden verdachte niet als enige betrokken is geweest bij deze zaak, aldus de politie.

Waarom het slachtoffer om het leven is gebracht, staat nog steeds niet vast. Mogelijk is er sprake van een conflict in de privésfeer. Maar de recherche sluit ook andere scenario’s niet uit.

Het slachtoffer is bij de politie niet bekend met (zware) criminaliteit. Jaren voor zijn dood vluchtte hij met zijn familie vanuit zijn geboorteland Syrië. Zijn omgeving, zoals werkgevers en naasten, spreken van een lieve en zorgzame man die altijd zijn afspraken nakwam.