75 mensensmokkelaars gepakt

De Spaanse en Franse politie heeft een netwerk mensensmokkelaars opgerold, waarbij 75 mensen werden opgepakt. De belangrijkste leiders van de organisatie zouden ook zijn opgepakt, zij waren gevestigd in Barcelona. Het netwerk smokkelden voornamelijk Chinezen, die voor tussen de 40.000 en 50.000 euro naar Europa of de Verenigde Staten werden gesmokkeld.

De politie noemt de organisatie een 'complex' netwerk, met een goede structuur. Er waren daarnaast verschillende onafhankelijke cellen in meerdere landen.

Het knooppunt van het netwerk was Barcelona, waar de vermeende leiders gevestigd waren. Daar werden ook de vervalste identiteitspapieren gemaakt.

Veel van de vluchtelingen werden met vervalste papieren naar Spanje, Frankrijk, Turkije, Griekenland of Italië gesmokkeld. Daarna kwamen ze vaak in Groot-Brittannië of de Verenigde Staten terecht. Daarnaast kwamen sommigen in de prostitutie terecht.

Bij het onderzoek werkten de politiediensten van Spanje en Frankrijk samen. Bij de actie zijn valse paspoorten, wapens en geld in beslag genomen.