7,5 ton cocaïne in half-duikboot

Gisteren is door de US Coast Guard in Miami 6.800 ton cocaïne uitgeladen die afkomstig was van een gezonden duikboot. Op 13 juli ontdekte de Hondurese kustwacht voor de kust van Honduras een gezonken schip. Daarop is een duikteam van de FBI afgedaald en eind juli werd vastgesteld dat er in totaal 7.500 kilo cocaïne aan boord was geweest. Dinsdagochtend is men begonnen met het verwijderen van de drugs. Het ging om een zogenoemde semi-submersible schip (SPSS) dat gedeeltelijk onderwater voer. 

De duikboot werd voor het eerst gezien vanuit de lucht door een patrouille-vliegtuig van de kustwacht. Vlakbij het meest oostelijke punt van Honduras. De smokkelaars stapten daarna in reddingsboten en lieten het schip zinken. Ze zijn aangehouden met een paar honderd kilo cocaïne.

Het schip lag op 21 meter diepte.

SPSS-vaaruigen worden doorgaans gebruikt aan de andere kant van Midden-Amerika aan de kust van de Stille Oceaan. SPSS’sen worden meestal gebouwd in gebied van de Colombiaanse guerilla-beweging FARC. Meestal is een drugs-SPSS dertig meter lang met vier tot vijf bemanningsleden en maximaa tien ton cocaïne aan boord. De kustwacht schat dat een derde van de cocaïne die langs Midden-Amerika naar de VS gaat per SPSS wordt vervoerd.

Een SPSS is geen duikboot, het schip en de bemanning zijn wel onderwater maar delen van het schip zijn altijd boven water. Dit soort vaartuigen zijn in gebruik in de off-shore, soms zijn ze in gebruik bij olieboorplatforms.

Drugssmokkelaars maakten gebruik van de afzinkknop waardoor het vaartuig zinkt maar de lading niet verloren gaat. Het kost veel geld om die dan te bergen. De Amerikaanse kustwacht zegt voor het eerst een dergelijke ingewikkelde duikoperatie te hebben uitgevoerd.

{youtube}5G-3cBrMTDQ{/youtube}