8 arrestaties en 15 huiszoekingen in Sky ECC-onderzoek naar 2 ton cocaïne

De federale gerechtelijke politie (FGP) van Antwerpen heeft woensdag vijftien huiszoekingen uitgevoerd in een lopend gerechtelijk onderzoek naar cocaïnesmokkel. Daarbij zijn acht verdachten tussen de 26 en 47 jaar gearresteerd. Het onderzoek draait rond de invoer van minstens 2 ton cocaïne tussen augustus 2019 en februari 2021 via de haven van Antwerpen.

De vijftien huiszoekingen werden gedaan in Antwerpen, Beveren, Brasschaat, de haven van Antwerpen, Kruibeke, Malle, Merksem, Stabroek, Stekene, Sint-Niklaas en Wijnegem. Verschillende verdachten die zijn gearresteerd zijn of waren werkzaam bij Antwerpse havenbedrijven. Tijdens de zoekingen werden meer dan 120.000 euro cash, telefoons, luxehorloges, een nepwapen en munitie in beslag genomen.

Switchmethode

Tijdens het gerechtelijk onderzoek heeft de FGP Antwerpen gebruikgemaakt van gekraakte berichten uit Sky ECC. Op die manier kon de federale politie verschillende invoeren reconstrueren, waarbij voornamelijk de switchmethode werd gebruikt. In totaal zou de organisatie gelinkt kunnen worden aan de invoer van minstens 2 ton cocaïne tussen augustus 2019 en februari 2021.

Vijftal vrijgelaten

De onderzoeksrechter heeft na voorleiding vijf mannen vrijgelaten onder voorwaarden. Ze hebben een verbod om het land te verlaten, een verbod om het havengebied te betreden en een verbod om professioneel enige activiteit uit te oefenen die haven- en/of transportgerelateerd is.

Het gerechtelijk onderzoek wordt voortgezet, aldus het parket.