8 jaar cel voor aanslag met handgranaat

De rechtbank Noord-Holland heeft donderdag een man veroordeeld tot een celstraf van 8 jaar omdat hij in april 2011 in Koog aan de Zaan een scherfhandgranaat geplaatst zou hebben onder de auto van een 44-jarige man waar hij een conflict mee had. Het slachtoffer raakte niet gewond bij de aanslag. De verdachte ontkent dat hij de dader is.

Op 24 april 2011 ontplofte de autobom onder een bedrijfsauto in Koog aan de Zaan. Een 44-jarige man wilde wegrijden in zijn auto, maar toen de auto van zijn plaats ging, ontplofte de handgranaat.

Volgens de rechtbank Noord-Holland heeft verdachte Van W. een motief omdat hij een conflict had met het slachtoffer. Hij heeft een tijdje een relatie gehad met de vriendin van het slachtoffer. Van W. zou al een keer op een terras een kopstoot hebben gekregen van het slachtoffer en de ruiten van zijn woning waren een aantal keren ingegooid. Daar zou het motief kunnen liggen volgens de rechtbank.

Op het ijzerdraad dat aan de veiligheidspin van de handgranaat zit, is een dna-spoor aangetroffen van Van W. Dit dna moet volgens de rechtbank wel van de dader afkomstig zijn. ‘Bovendien is er geen andere reële verklaring denkbaar hoe het dna van Van W. op dat ijzerdraad kan zijn terecht gekomen. Daarbij komt dat Van W., als oud-beroepsmilitair, kennis heeft van wapens en explosieven. Bij een huiszoeking zijn in zijn woning enkele wapens gevonden met munitie. Hij had daarvoor geen vergunning. Nu hij dit materiaal in huis had, acht de rechtbank Van W. ook in staat om aan een handscherfgranaat te komen’, aldus de rechtbank.

Verdachte Van W., die ontkent dat hij iets met de zaak te maken heeft, is veroordeeld tot acht jaar celstraf vanwege poging tot moord.

Lees ook:

Arrestatie voor autobom Koog aan de Zaan 

{youtube}N88IzGiMc4g{/youtube}