8 jaar cel voor John H. uit St. Willebrord

De 61-jarige John H. uit het Brabantse St. Willebrord is door de rechtbank veroordeeld tot 8 jaar cel voor grootschalige handel in cocaïne. Het Openbaar Ministerie had 7 jaar geëist.

John H., die in de jaren negentig vooral bekend stond als wapenhandelaar, was in 2003 al eens veroordeeld tot 11 jaar cel voor wereldwijde xtc-handel. H. zou aan het hoofd hebben gestaan van de zogenaamde York-bende, die miljoenen verdiend zou hebben.

Undercover agenten

H. werd op 20 december 2017 opnieuw opgepakt. Hij dacht in een hotelkamer in Scheveningen een eerste deel van 50 kilo coke te verkopen aan Engelse handelaren, maar dat bleken undercover agenten te zijn. De zogenaamde Britse handelaren zouden 260.000 euro betalen voor 10 kilo coke. Volgens H. zelf werd hij er in geluisd; zijn advocaat Louis de Leon sprak van uitlokking.

Belgisch onderzoek

De officier van justitie zei begin februari tijdens de rechtszitting voor de rechtbank in Den Bosch dat er helemaal niet gericht op John H. was gerechercheerd. Volgens Het Openbaar Ministerie kwam H. ineens naar voren in een Belgisch onderzoek naar cocaïne.

Spil

Naast John H. werden ook nog eens 7 andere verdachten tot celstraffen veroordeeld. Onder hen de 47-jarige Arjen K., alias “Jezus”, uit Achtmaal. De rechtbank beschouwt K. als de rechterhand van H. en veroordeelde hem tot 7 jaar cel, waar het OM 5,5 jaar had geëist. De rechters vinden dat John H. de spil was van de drugsbende, vandaar dat hij de hoogste straf kreeg.

Lees hier meer over John H.: John H., de xtc en de Amsterdammers

Hier het vonnis van de rechtbank in zake John H. en Arjen K.