8 jaar cel voor moord in 1994

De 39-jarige Alberto L. (foto rechts) uit Rotterdam is door de rechtbank in diezelfde stad veroordeeld tot een celstraf van 8 jaar voor een moord in 1994. Alberto L. schoot toentertijd op klaarlichte dag in een winkelstraat de 42-jarige Belg Paul Nieto (foto links) dood. De zaak leek onopgelost te blijven totdat de verdachte zich vorig jaar zelf bij de politie meldde.

 

 

Volgens de rechtbank heeft L. met voorbedachte rade gehandeld en is het dus moord. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste een straf van 12 jaar, maar die valt dus lager uit. Dat komt mede omdat de zaak zo lang gelden is en dus niet meer goed te bepalen is of verdachte toen helemaal toerekeningsvatbaar was. Hij wordt nu, na rapportage van deskundigen, gezien als licht verminderd toerekeningsvatbaar.

Het slachtoffer, Paul Nieto, is op 28 december 1994 aan de Westblaak in Rotterdam doodgeschoten. Dat was in een winkelstraat waar op dat moment veel mensen aanwezig waren, die dus getuige zijn geweest van de schietpartij. Een omstander raakte zelfs gewond door een kogel. De verdachte zou minstens zes kogels hebben afgevuurd. 

Alberto L. is in april 2011 naar de politie gestapt en heeft bekend dat hij de schutter was. Deze oude moordzaak lijkt hierdoor opgelost. De advocaat van L. heeft zo zijn twijfels over de schuld van zijn cliënt.

Lees ook:

Verdachte bekent, advocaat ontkent

Eis 12 jaar voor moord op “graaf”

De criminele ‘graaf’: rijk en triest leven

Moord uit 1994 lijkt opgelost