8 tot 12 jaar cel voor voorbereiden moord (UPDATE)

De rechtbank Amsterdam heeft vier jongens veroordeeld tot celstraffen van acht tot twaalf jaar cel voor het voorbereiden van de liquidatie van Samir Z. (alias Taba) op 1 februari vorig jaar in Amsterdam-Nieuw Sloten. Direct na het vonnis is de vierde verdachte aangehouden in Amsterdam.

Op het moment van de arrestatie waren de jongens uit Amsterdam-Oost 20 en 21 jaar.

Rami M., Kamal O., Youssef O. en Zakari Z. waren volgens de rechtbank in twee auto’s met onder meer Kalashnikov’s onderweg om de liquidatie uit te voeren. De rechtbank ziet  Youssef O. als de leider en hij krijgt de langste celstraf. Hij was ook medeplichtig aan een mislukte moordaanslag  op 1 november 2014 in Almere, op Chahid Yakhlaf en een vriend.

De straffen zijn gelijk aan de eis van de officier van justitie. Zakaria Z. was voortvluchtig nadat hij vorig jaar op vrije voeten kwam, maar woensdagmiddag is hij aangehouden op de Kinderstraat in Amsterdam-Oudwest, meldt AT5.

De rechtbank schrijft in het vonnis:

Het baart de rechtbank grote zorgen dat verdachten kennelijk in kringen verkeren, waar geweld gemeengoed is. Verdachten voelen zich kennelijk tot deze wereld aangetrokken. Wat hun motief is, is onduidelijk gebleven.

Eerdere berichten:

OM publiceert beeld arrestatie moordverdachten

De grote PGP-slag van het Openbaar Ministerie