80 NFI-rapporten in Zaak-Staatsliedenbuurt

In de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp is maandagochtend de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak over de moorden op 29 december 2012 in de Staatsliedenbuurt (in Amsterdam-West) begonnen. Terecht staan Anouar B., Adil A. en Stefan S..

Door @Wim van de Pol

B. en A. zijn verdacht van medeplegen moord op de twee slachtoffers en van drie pogingen tot moord, namelijk het beoogde doelwit Benaouf A. en twee motoragenten. Stefan S. is ook verdacht van medeplegen moord omdat hij zou onder meer hebben geholpen met onderdak en verschaffen van vuurwapens. Een vierde verdachte, Hamza B., wordt in Marokko berecht.

80 rapporten

Deze week is de inhoudelijke behandeling. Donderdag komen slachtoffers en nabestaanden aan het woord. Komende maandag volgt het requisitoir en de dagen erna de pleidooien van de advocaten. De zaak is uitgegroeid tot een zeer groot onderzoek. Er zijn door het Nederlands Forensisch Instituut 80 rapporten gemaakt. De politie heeft 10 plaatsen delict in kaart gebracht. Er zijn meer dan 100 getuigen ondervraagd waarvan 90 bewoners van de Staatsliedenbuurt.

Golf en Audi

Slachtoffer Said el Yazidi (21) is door 17 schoten getroffen en Youssef Lkhorf (28) door 5. El Yazidi stierf ter plaats en Lkhorf kwam later die avond in een ziekenhuis te overlijden. het team dat de liquidatie uitvoerde bestond waarschijnlijk uit drie mannen in een zilverkleurige Audi RS4 en een mogelijk vier personen die reden in een zwarte Volkswagen Golf. Een aantal van de daders is dus nog niet aangehouden. 

Onbekende

Het beoogde doelwit van de liquidatie was Benaouf A. Hij had een afspraak gehad met een onbekende man, waarmee hij ‘zonder telefoons’ een rondje had gelopen dat ongeveer tien minuten duurde, terwijl Lkhorf en El Yazidi wachtten bij hun Range Rover. Deze onbekende man is wel gezien door getuigen maar is nooit teruggevonden.

Zie ook:

Daders volgden Range Rover mogelijk al eerder

Privé-gegevens in dossier onderwereldmoorden

‘Staatsliedenverdachte beschoot vriendin’

Staatsliedenbuurt: justitie raakt tekening kwijt

De Audi RS4 was een werkauto