800 kg coke tussen bananen en cassave

Het HARC-team Rotterdam, een samenwerkingsverband van Douane, Zeehavenpolitie FIOD en OM, heeft vorige week bij twee controles ruim 800 kilogram cocaïne aangetroffen. De coke, ter waarde van ongeveer 25,6 miljoen, zat in twee verschillende zendingen verstopt in de bodem van een container. De containers vol met bananen en cassave kwamen uit Zuid-Amerika en waren bestemd voor België en Frankrijk.

Woensdag 1 mei werden bij een douanecontrole 162 pakketten met daarin ongeveer 150 kilo cocaïne aangetroffen. De pakketten waren verborgen in de vloer van een container en werden met behulp van scanapparatuur ontdekt. De container bevatte bananen, bestemd voor een koelopslag in België, en was afkomstig uit Ecuador.

De tweede lading werd ontdekt op vrijdag 3 mei. Tijdens een kwaliteitscontrole van een partij cassave werd opnieuw een partij cocaïne aangetroffen. Bij de controle in een koelhuis in Schiedam werd ontdekt dat de dozen naast cassave ook pakketten cocaïne bevatten. In totaal werden er 680 pakketten coke, per stuk ongeveer 1kg, uit de dozen gehaald. De cassave kwam uit Costa Rica en was bestemd voor een bedrijf in Frankrijk.

De coke, met een waarde van ongeveer 25,6 miljoen, is vernietigd.