800 kilo drugs in Boliviaanse gevangenis

De Boliviaanse politie heeft met meer dan 2000 man deze week een opstand in de Colombiaanse Palmasola gevangenis neergeslagen. Daarbij werden 800 kilo drugs, 85 messen en machetes, 188 mobiele telefoons, verschillende granaten, 8 vuurwapens, 9000 dollar cash en meerdere installaties om alcohol te distilleren in beslag genomen. 

Bij het neerslaan van de opstand kwamen 7 gedetineerden om het leven, 26 gevangenen raakten gewond. Ook een aantal politieagenten moest naar het ziekenhuis vanwege verwondingen. De opstand ontstond nadat de autoriteiten bekend hadden gemaakt dat kinderen onder de 6 jaar niet meer op bezoek mochten komen.

Corrupt

De Palmasola gevangenis wordt gerekend tot de meest onveilige en corrupte penitentiaire instellingen van Bolivia. Er verblijven meer dan 6000 gedetineerden, waarvan de meesten in afwachting zijn van hun proces. De gevangenis is zwaar overbevolkt. Binnen de 4 meter hoge gevangenismuren zijn er 4 afdelingen te onderscheiden: het administratieve gedeelte, PC2 ( de vrouwengevangenis), PC3 (het gedeelte voor de meest gewelddadige gevangenen) en PC4. Laatstgenoemde afdeling is een soort van dorp (zie foto onder), waar je – als je geld genoeg hebt – in luxe kunt leven. De gevangenis kent zijn eigen wetten, waar georganiseerde misdaad een ander soort betekenis heeft. Voor alles moetje betalen – aan corrupte bewakers (die daarmee gemiddeld hun loon verviervoudigen) of aan medegevangenen. Een privé cel kopen kost bijvoorbeeld tussen de 3000 en 7000 dollar, een bezoekje aan PC2,  de vrouwengevangenis, kost 15 dollar, voor een veilige entree in PC4 (zodat je niet door de gevaarlijke afdeling PC3 hoeft, betaal je 500 dollar. (Tekst loopt door onder foto.)

Paus

In augustus 2013 vond er in PC3 een opstand plaats waarbij 36 doden vielen, waaronder een babytje dat met zijn moeder op bezoek was bij een van de gevangenen. In 2015 bezocht Paus Franciscus de ‘gevangenisstad’.