81-jarige opgepakt in mega-fraudezaak (UPDATE)

Een team van FIOD en Nationale Politie heeft afgelopen dinsdag een 81-jarige man en zijn 61-jarige echtgenote aangehouden in Gennep. Het echtpaar wordt verdacht van belastingfraude, witwassen, valsheid in geschrift en illegaal bankieren. De fraude zou ruim 41 miljoen euro belopen.

 Chinese kunst

Het onderzoek wordt gedaan onder leiding van het functioneel parket. Ambtenaren doorzochten bedrijfspanden in Loosdrecht en in Gennep. Bij de doorzoekingen is een geldhond van de politie ingezet. Er is voor enkele tientallen miljoenen euro’s beslag gelegd op onder andere handelsvoorraad, Chinese kunst, auto’s, contant geld, tegoeden op bankrekeningen in Duitsland, Hong Kong, Frankrijk en Panama.

Vakantiepark

Ook is er beslag gelegd op een vakantiepark in Frankrijk, een bedrijfshal met kantoor en een jachthaven in Nederland. Gelijktijdig vond er uitvoering van rechtshulpverzoeken plaats in Duitsland, Hong Kong, Frankrijk, Filipijnen, Panama en Singapore.

Off-shore

Het echtpaar staat nergens officieel geregistreerd en heeft geen vaste woon- verblijfplaats. Ze handelden in Chinese kunst en onderdelen voor legervoertuigen.

De verdenking is dat zij een (groot) deel van de in Nederland gemaakte winst met behulp van een valse boekhouding verplaatsen naar hun bedrijven in Hong Kong. Deze bedrijven hebben een offshore-status in Hong Kong en betalen daarom geen belasting in Hong Kong. Hierdoor zijn zij onzichtbaar voor de autoriteiten. Op deze manier zijn volgens het Openbaar Ministerie de afgelopen jaren miljoenen euro’s buiten het zicht van de Nederlandse autoriteiten gebracht en vermoedelijk via hun bedrijven in Hong Kong aangewend voor het verstrekken van risicovolle leningen en investeringen in vastgoed in Nederland, Duitsland, Frankrijk, de Filipijnen en Taiwan.

Het voorlopig geschatte wederrechtelijk verkregen voordeel is meer dan 41.000.000,00 euro.