Legendarische maffia-getuige vrijgelaten

De Amerikaanse maffia-kroongetuige ‘Sammy the Bull’ Gravano blijkt afgelopen week uit de gevangenis in Arizona te zijn ontslagen. Hij speelde in de jaren negentig een cruciale rol in het proces tegen de vermaarde maffiabaas John Gotti.

Vrijgelaten

‘Sammy the bull’, wiens echte naam Salvatore Gravano is, zat daar een straf uit van 20 jaar voor de handel in ecstacy, waarin hij in 2001 schuld bekende. Hij leidde een drugsorganisatie die bestond uit 50 man en die per week 500.000 dollar aan de verkoop van pillen verdiende. Uit de administratie van de gevangenis bleek dit weekeinde dat de 72-jarige Gravano afgelopen maandag is vrijgelaten. Dit meldt de New York Post. Hij zat meer dan 17 jaar in de cel.

Macht overnemen

Gravano is vooral bekend omdat hij in de jaren negentig als kroongetuige optrad tegen maffiabaas John Gotti. Samen met Gotti liet hij in 1985 de toenmalige leider van de New Yorkse Gambino-maffiafamilie Paul Castellano vermoorden, om ze de macht over te kunnen nemen in deze clan. De familie Gambino maakte deel uit van de zogenaamde ‘five families’ in New York, maffiafamilies die zich na de Amerikaanse drooglegging in de jaren twintig onder meer waren gaan verrijken met prostitutie, afpersing en grootschalige diefstal. De Italiaanse maffia in New York werd in die begintijd ook wel de ‘Brooklyn Camorra’ genoemd.

Deal

Na een roemruchte FBI-operatie tegen de Gambino-familie werden Gotti en Gravano in 1991 aangehouden. Gravano kreeg door een deal met justitie destijds slechts een straf van vijf jaar, hoewel hij de betrokkenheid had toegegeven bij maar liefst 19 moorden. In ruil voor deze lage straf getuigde ‘Sammy the Bull’ tegen John Gotti, die vervolgens levenslang kreeg. Ook werden 39 andere zogenaamde ‘wiseguys’ mede dankzij hem tot gevangenisstraffen veroordeeld.

Prijs op zijn hoofd

Gravano gaf aan te hebben getuigd tegen Gotti, omdat hij een bandopname te horen had gekregen waarop Gotti zich negatief over hem had uitgelaten. De politie spelde hem ook op zijn mouw dat Gotti had aangegeven tegen hem te getuigen, als hij dat zelf ook zou doen. Dat bleek achteraf niet op de waarheid te zijn gebaseerd. Op Gravano’s hoofd staat nog steeds een prijs, die de Gambino-familie heeft uitgeloofd. Hij ontsnapte eerder al aan de dood, nadat een hit-team dat door de broer van John Gotti naar Arizona was gestuurd, faalde in haar missie.